De meest voorkomende klussen in de tuin

Klussen is nou niet bepaald onze favoriete bezigheid (tenzij je een fervente doe-het-zelver bent natuurlijk). Maar toch ontkomen wij er niet aan als we ons huis en de tuin in een goede staat willen houden. Soms kiezen we ervoor om de klus uit te laten voeren door een specialist, maar eigenlijk kunnen we de meeste werkzaamheden echt wel zelf aanpakken. Om je op weg te helpen zetten wij de meest voorkomende klussen in de tuin voor je op een rijtje en hoe je dit vervolgens aan moet pakken.


Onderhoud van al het groen
Bomen en planten zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel van een tuin. Om dit mooi te houden, zal je regelmatig de handen uit de mouwen moeten steken. Zo is het verstandig om struiken en sommige tuinplanten regelmatig te snoeien, zodat verder kunnen groeien. Wanneer het beste moment is om dit te doen, verschilt weer per soort. In ieder geval heb je een snoeischaar of zelfs een handzaagje nodig om de takken schuin af te kunnen snijden. Daarnaast heeft al het groen water nodig, inclusief het gazon. Je kunt dit makkelijk voor jezelf maken door eens per week flink te sproeien met de tuinslang, of zet sproeiers neer in de tuin.


Hout renoveren
Je staat er misschien niet bij stil, maar de tuin bestaan er best wel veel elementen uit hout. Denk maar aan de schuur, de schutting en de meubelen. Om te voorkomen dat het hout gaat rotten, is het belangrijk dat je het materiaal in ieder geval eens per jaar voorziet van een nieuw beschermend laagje. Schuur het hout lichtjes op en smeer het oppervlak in met een nieuwe laag lak of beits. Is het hout helemaal verrot of ontzettend versleten? Dan kan je online voordelig hout bestellen.


Onkruid vergaat niet
In een tuin groeien helaas niet alleen de planten van jouw keuze, ook onkruid behoort tot de bevolking van jouw tuin. En onkruid vergaat nou eenmaal niet. Daarnaast kan het ook nog eens schadelijk zijn voor jouw tuin. Verwijder het dus zo vaak mogelijk. Dit kan je doen met tuingereedschap, zoals een schoffel. Maar is er ook (ecologische) vloeibare onkruidverdelger verkrijgbaar. Heb je huisdieren? Kijk dan altijd eerst goed naar het etiket en kies altijd voor een ecologische variant, aangezien het middel anders zeer giftig is.